25 ianuarie 2012

Ciocolată în loc de..


        orice altceva! Oare de ce tot timpul când am un proiect de făcut, când am de învăţat sau pur şi simplu când fac propriu-zis ceva, numai la ciocolată mă gândesc? Şi ca să pot scăpa de tot felul de gânduri ascunse legate de ciocolată, singura soluţie e să-mi cumpăr ciocolată! Oare de ce nu mă pot abţine, măcar pentru o zi? Cred că m-am născut cu ADN ciocolată în organism, e singura explicaţie a faptului că îmi trebuie zilnic să mănânc! Dacă tot vorbeam de ciocolată, am oprit orice studiu instant, normal, şi am început să caut printuri cu.. ciocolată! Cu ce altceva? 
        Acuma ce să zic, all my apologies că vă ispitesc şi pe voi, dar asta e! Ciocolata e ciocolată!



















       Sincer, singura soluţie pe care o văd eu, ca să scăpăm de această ispită necruţătore, e următoarea:


ATENŢIE! Această postare se adresează tuturor chocoholicilor şi chocoholicilor în devenire! :)


23 ianuarie 2012

Why I (heart) copywriting ?


     Aşa cum am decis să scriu un articol despre advertising, un articol despre pasiunea mea pentru copywriting se cerea, de asemenea. Vă vorbeam într-o postare anterioară, despre ce înseamnă un "copywriter" şi care sunt atribuţiile sale. Ei, acum eu vreau să vă povestesc puţin mai multe despre mine şi cum am ajuns aici.
       Încă din copilărie, am avut o întreagă evoluţie, ca să spun aşa. Am parcurs nişte etape importante care m-au adus la ceea ce sunt şi vreau să fac în ziua de azi. Cred că tot ce-am făcut până la momentul actual, m-a impulsionat foarte mult să fac ceea ce îmi place şi să nu mă las influenţată de factorii din jur. Cert este că, atunci când eram mică, îmi plăcea foarte mult să scriu. Am început cu povestirile ( îmi plăcea să scriu despre lumi abstracte, întâmplări ambiguee şi personaje fictive) şi apoi am continuat cu poeziile. În clasa a IV-a, învăţătoarea mea a decis să creeze o nouă materie, pe care a numit-o sugestiv "creaţie". La fiecare oră, ţin minte că lua creta colorată şi scria mare pe tablă: "da-ţi frâu liber imaginaţiei!", propoziţie care mi-a rămas întipărită în minte şi în ziua de azi. 


Învăţătoarea ne învăţa la această materie toate tipurile de rimă, la început scriam poezii împreună cu toată clasa, fiecare spunând o propoziţie sau măcar un cuvânt care să rimeze în locul potrivit. Apoi, ne lăsa pe cont propriu, lucru care personal m-a ajutat în dezvoltarea creativităţii mele. Ţin minte că la fiecare oră, învăţătoarea descoperea ceva deosebit în poeziile mele şi mereu avea un cuvânt de spus în această privinţă, lucru care m-a încurajat enorm de mult. Într-o oră, ne-a făcut o surpriză. Îmi aduc aminte că era în apropiere de 8 martie şi ne-a dat să scriem o poezie despre mama. La sfârşit ne aştepta o surpriză mare! Toţi eram foarte bucuroşi de ceea ce se întâmpla, aşa că ne-am pus pe treabă. În final, toate poeziile s-au adunat şi învăţătoarea a făcut un bilanţ. Poezia de pe primul loc mi-a aparţinut! Atunci a fost prima dată când am câştigat ceva şi eram extrem de mândră de mine.

        Următorul pas, a fost publicarea unor poezii de ale mele şi de ale colegilor mei de clasă, în prima carte a învăţătoarei mele: "Călători în lumea cuvintelor", tipărită în anul 2000. A fost din nou o reuşită, care m-a impulsionat pe mai departe. Când am ajuns la liceu, profesoarele de română au observat şi ele cu timpul, pasiunea mea pentru poezii. Astfel, am participat cu o poezie la un concurs "Campania celor 16 zile împotriva violenţei asupra femeii", pe atunci era susţinut de un ziar local din oraşul meu natal. Nu ştiam foarte multe despre acest concurs, doar că particip şi cam atât. La festivitate, ( nici nu ştiam că va fi aşa ceva ) am primit o diplomă şi cărţi valoroase ( în limba română şi engleză ), de care cred că am fost fericită o întreagă săptămână. În tot acest timp, scriam poezii ( pe ascuns mai bine zis ), nu voiam ca nimeni să mi le citească, până când mi-am luat inima în dinţi şi am publicat câteva pe deviantart ( cont pe care nu-l mai am ), unde am primit foarte multe aprecieri.
       Când am ajuns la facultate, în primul an, eram foarte confuză, nu ştiam foarte bine ce vreau. Când am avut însă oportunitatea să ajung în vitrină, lucrurile s-au schimbat şi mi-am dat seama că asta mi-am dorit să fac tot timpul. Ceea ce cred eu că este important în această meserie, un copywriter trebuie să fie un foarte bun comunicator şi o persoană care să scrie şi să vorbească corect din punct de vedere gramatical şi lexical. Mereu am considerat extrem de important acest ultim aspect, în tot acest timp am încercat să fiu o persoană foarte atentă la acest lucru: tot timpul am fost un spirit critic desăvârşit şi corectam pe cei din jurul meu când greşeau gramatical, chiar şi pe mine. :) Acest lucru, recunosc, l-am moştenit şi din familie. Pe mai departe, consider că blogul m-a ajutat şi mă ajută în continuare foarte mult, pentru că pot experimenta ceea ce-mi place şi pot aplica orice idee îmi vine pe moment.
       Sper că aţi avut răbdare să citiţi, cred că e prima postare lungă de până acum! În final, vreau să recomand fiecăruia dintre voi, să facă ceea ce-i place, să-şi aloce puţin timp în fiecare zi să-şi pună în aplicare ideile, creativitatea şi să nu renunţe niciodată la propriile vise, pentru că nu se ştie niciodată de unde apare norocul.


Spor la creativitate,

21 ianuarie 2012

Un produs reuşit


       Pentru cei care studiază în domeniul advertising-ului, le pot spune ce am învăţat eu până acum: un brand este în primul rând despre/pentru oameni. Degeaba tu, ca şi agenţie de publicitate, îţi place designul produsului final, dacă consumatorul nici nu-l va ridica de pe raft, tocmai din acest considerent. 
       Vă spuneam în articolul de aici, că ambalajul unui produs este ca şi o carte de vizită, care te va atrage sau te va respinge spre a cumpăra produsul respectiv. Tot acolo vă povesteam cum decurge o vizită de-a mea la supermarket. :) Uneori îmi pare o adevărată călătorie printre produse, prin diversitate, unde descoperi o lume niciodată perfectă, dar care te recheamă la ea de fiecare dată. Pot spune că este o adevărată experienţă de cunoaştere a brandurilor de orice fel. 
      Aşadar, zilele trecute am făcut o drumeţie până la supermarket, unde am făcut cunoştinţă cu nişte ambalaje noi, care îţi dădeau senzaţia de prospeţime, de atenţie şi de îngrijire a produsului din interior. 




      Ambalajele aparţin brandului Barilla, brand care m-a impresionat mereu plăcut, prin calitatea produselor şi ambalajelor sale. De obicei, îmi place să cumpăr paste de calitate ( sunt o adevărată spaghetti girl ), printre care şi cele ale brandului Barilla ( mereu am avut impresia că italienii ştiu ce înseamnă un produs bun în totalitatea sa ). Recunosc, le cumpăr puţin mai rar, pentru că ce-i drept, preţul face diferenţa, însă noroc cu mama, care îmi trimite din Italia numai paste marca Barilla, pentru că ştie că le ador. Yum!
       Referitor la ambalajele de mai sus, îmi mai place şi ideea de poveste a compoziţiei saleurilor din interior, pentru că aceasta creează o conexiune, o poveste între istoria produsului şi consumator. Această apropiere cred eu, se face de obicei foarte greu, deoarece ambalajul produsului trebuie să spună din start ceva, pentru ca oamenii să-l cumpere şi să descopere şi alte calităţi ale produsului respectiv.
       Mie mi-a plăcut, l-am cumpărat, l-am degustat şi sunt foarte mulţumită. Bravo Barilla!

15 ianuarie 2012

Creativitate marca IKEA


     Brandul IKEA se pare că și-a început bine anul 2012, într-un mod creativ, cum mă așteptam de altfel, printr-o idee originală de guerrila marketing.
     Ce au făcut? Au instalat un apartament în mijlocul metroului Auber din Paris, unde au invitat cinci parizieni să trăiască acolo timp de 6 zile, din data de 9 ianuarie, până în 14 februarie. Proiectul numit "The IKEA Apartment - 54 square-meter ideas to life"a fost ideea unei agenții de publicitate din Franța, Ubi Bene, mesajul fiind acela de a accentua că mobilieul marca IKEA este compatibil cu spațiile mici, transformând un apartament de dimensiune mică într-unul perfect locuibil. Sloganul este "IKEA améliore votre quotidien." ( tr. "IKEA îți îmbunătățește ziua" )

                                                                          sursa foto aici

     IKEA a fost brandul care mereu s-a remarcat prin ideile sale creative și a reușit cu brio, de fiecare dată, să iasă din mulțime. Which is exactly the point! Ei știu să comunice foarte bine cu comsumatorii și pun preț mare pe publicitate, care a reușit să-i ducă mereu unde și-au dorit. Au mai avut o idee asemănătoare anul precedent, când au mobilat mai multe stații din Paris cu canapele și felinare marca IKEA, timp de două săptămâni. Este din nou o metodă foarte bună de a identifica brandul IKEA din multitudinea de branduri existente pe acest segment.



     P.S. Vreau și eu acolo! :)

14 ianuarie 2012

Why I (heart) advertising?


     De la prima mea postare pe acest blog au trecut câteva luni bune. Pentru cei care îmi citesc blogul, probabil ați observat că îmi place să postez tot felul de informații care au legătură directă cu publicitatea. Când m-am gândit să-mi fac și eu blog, a fost o decizie la care m-am gândit o săptămână întreagă. Nu am vrut să fiu "another blogger wannabee", sau să scriu pe blog ca într-un jurnal. Am vrut să fie ALTCEVA, am vrut să fie un blog de nișă, cu informații de calitate despre advertising. Nu am explicat aici în detaliu de ce în lumea advertising-ului mă simt ca acasă. Nu vreau neapărat să dau explicații în acest sens, ci mai degrabă să vă împărtășesc varianta mea, să vă spun cum am ajuns EU aici.
     Când am fost mică, părinții au avut mult de furcă cu mine. Pe lângă faptul că eram pretențioasă la mâncare și nu-mi plăcea de fel cum mă îmbrăca mama, i-am mai stresat pe ai mei și cu pasiunea mea pentru reclamele TV. Pot să zic că în familia mea, fenomenul de "zapping" ( tr. schimbarea rapidă a posturilor tv ) era la ordinea zilei. Îmi amintesc că seara, ne adunam cu toții ( mama, tata, frații mei și cu mine ) și ne uitam la televizor la filme. În momentul în care era pauza publicitară, ori se ridicau cu toții și-și găseau ceva treabă de făcut prin casă, ori puneau mâna pe telecomandă și începeau să schimbe canalul, moment în care mă enervau la culme. Fiind mezina familiei, normal că nu prea luau în seamă ce ziceam și mă trezeam că vorbesc cu pereții. Eu insistam să nu schimbe canalul, eram curioasă să văd ce reclame au mai apărut și mă certam cu ei de fiecare dată pe aceeași temă. Excepția era când plecau toți și rămâneam doar eu și reclamele. ( my moment! )

     Prin generală, cred că era anul 2000, pe atunci am avut și eu primul calculator. Eram entuziasmată că aveam un alt mijloc de divertisment, numai că nu prea reuşeam să-l folosesc prea mult, pentru că frații mei nu mă lăsau. În rarele momente când reușeam să stau, pasiunea fraților mei pentru jocuri mi s-a transmis inevitabil, copilăria mea începând cu Heroes of Might and Magic ( I, II și III ), III-ul îl mai joc și acum, dar foarte rar, pentru că nu prea am timp și continuând cu Worms și Atomic Bomberman ( varianta în română, bineînțeles! ). Câțiva ani mai târziu, prin 2003, am descoperit și site-ul de publicitate http://www.iqads.ro/, de care m-am îndrăgostit iremediabil și irecuperabil, iar până în ziua de azi sunt cititoare fidelă. Este site-ul care mi-a dezvoltat pasiunea pentru publicitate, care mi-a deschis și mai mult apetitul pentru reclamele tv și afișele publicitare. Este un site pe care mereu găsesc ce-mi trebuie, de fiecare dată când caut ceva precis legat de publicitate. În acest fel, am început să-mi dezvălui anumite pasiuni şi să îmi aleg un drum, cel puţin să încerc să-l descopăr.
 
     Mai jos, am să vă arăt câteva reclame cu care am crescut: desigur, nu mi le amintesc pe toate, însă cele de mai jos cu siguranță mi-au rămas întipărite în memorie.

ALTEX - Cât e halatul?
 

SPRITE - Spune pe bune  

 

FULGA - Ce vacă sunt! 

 

DALIN - Șampon pentru copii 



Cum a fost în cazul vostru? Care sunt reclamele care v-au marcat copilăria?

Spor la creativitate,

8 ianuarie 2012

De ce avem nevoie de creativitate?


Personal, mereu insist pe nevoia de creativitate în general, cât mai ales în industria publicitară. De ce avem nevoie de creativitate? Creativitatea stabilește diferența dintre produsul x și y, ea scoate brandul tău în prim plan pe raftul de produse. Creativitatea dă valoare produsului tău și îi scoate în evidență calitatea. Poți să alegi să fii unic, sau să te pierzi în mulțime. It's your call! 
În cadrul Eurobest Advertising Festival, The Coca-Cola Company a prezentat la rândul ei beneficiile utilizării creativității în publicitate. Pentru ei, creativitatea înseamnă "competitive advantage".




Așadar, spor la creativitate! :)

Vintage Ads


este vorba despre printurile care în ziua de azi ar fi interzise! Fie că e vorba despre discriminarea dintre sexe, child abuse, rasism, reclamă la țigări, sau mesaje subliminale, publicitatea trebuie să fie în conformitate cu normele morale și cu legile din zilele noastre, pentru a putea fi făcute publice. Cele 23 de printuri pe care le vedeți mai jos, încalcă toate standardele existente, însă au făcut parte din advertising-ul tradițional, o parte importantă care a dus la dezvoltarea publicității așa cum o știm astăzi, în 2012. Ca o mică paranteză, mi se pare strigător la cer designul afișelor în sine, dar și copy-ul. Cu siguranță, sunt niște printuri care stârnesc controverse!

Enjoy!

























1 ianuarie 2012

Afișe tematice


Zilele astea am făcut un mic research ( Google/Facebook ) pentru printuri de Crăciun, pentru că îmi place să fiu pe fază cu ce mișcă în industria advertisingului, în special de sărbători. Nu o fac pentru că sunt la master în domeniu, ci pentru că îmi place publicitatea pur și simplu!
Am observat un trend care a luat din ce în ce mai multă amploare la noi, și anume, firmele/companiile/brandurile pregătesc în preajma unor evenimente sau sărbători, felicitări simple, dar personalizate, sau o altă alternativă de care se ține cont sunt afișele tematice. Este o idee bună, deoarece reușești să menții în continuare contactul cu publicul tău, dar și de a stabili o legătură emoțională cu consumatorii în preajma sărbătorilor. Îți poți face treaba și mai bine dacă vii cu ceva oferte de sărbători, produse promoționale ( oamenilor le plac promoțiile și noutățile, mai ales în această perioadă ), sau utilizezi creativitatea în social media, de exemplu lansarea unei aplicații speciale pentru Facebook, sau trimiterea unor felicitări personalizate celor dragi ( vezi aplicația de la Victoria's Secret ). Mai nou, și unele vedete au ales o abordare mai fresh și de actualitate vizazi de fanii lor, realizând felicitări personalizate de tip video. Un exemplu amuzant și creativ în același timp, se poate vizualiza aici și îl vizează pe interpretul Jay Sean. Orice se poate face, dacă există puțină creativitate la bord :)
Și pentru că vorbeam despre afișe de sărbători, mai jos am ales pentru voi o colecție de printuri tematice, de Crăciun și Anul Nou, din România, dar și de dincolo. Enjoy!


















Disqus for Copywriteritza