19 septembrie 2011

Un job pretențios, dar fain!


Presupun că toată lumea cunoaște semnificația de copywriter”, cel puțin oamenii din mediul online și din publicitate. Un copywriter este întâi de toate un bun comunicator, care ascultă informația, o procesează și mai apoi o exprimă în cuvinte. La început, am avut tendința de a confunda copy-ul cu scrisul, dar în timp am învățat că sunt două lucruri diferite! Cu toate că nu toată lumea are talent la scris, cu toții o putem face mai mult sau mai puțin bine. Cele două au un singur lucru în comun, și anume acela de a a atrage și a păstra atenția oamenilor, însă diferența majoră este că un copy trebuie să convingă și mai apoi să vândă.
Cea mai bună unealtă a unui copy este evident, cuvântul. Cuvintele au tendința de a convinge oamenii, de a-i motiva, de a ajunge la audiența ta și de a-i transforma în potențiali clienți. Nu întotdeauna vei avea cuvintele la îndemână și gata, pac-pac a venit ideea pe loc. Nu! În perioada din vitrină, am constatat cât de multă muncă poate fi, că uneori ești nevoit să stai peste program și mai ales, cât de greu poate fi! Dar asta nu înseamnă, că nu e și frumos! Cum să nu fie, cât art director-ul îți dă ok-ul în sfârșit, după ce ore întregi te-ai chinuit să iasă un slogan? Când îți vezi propria idee implementată?

 sursa foto maestrul google


Un bun copywriter trebuie să aibă multe abilități, printre care:

1. Să fie un bun comunicator: capabil să exprime în cuvinte și imagini identitatea unui brand, într-un mod clar și concis. 

2. Să fie creativ: să aibă o imagine vizuală dezvoltată și să vadă dincolo de dimensiunile tangibile ale unui produs.

3. Dorința de a învăța: un bun copy este mereu în căutare de noi informații și dorința de a deprinde cât mai multe cunoștințe, să gândească logic și clar, fără epitete și metafore complicate, un lucru esențial pe care l-am învățat în vitrină.

4. Empatic: față de problemele și nevoile celor din jur, fascinat de oameni.

5. Un bun cititor: să îi placă să citească cărți/articole/subiecte în domeniu, să se intereseze de munca altor mai mari” din domeniu.

6. Să fie organizat: un copy trebuie să facă față mai multor sarcini și proiecte alternative, dar mai ales, să le facă pe toate bine și să le termine la timp.

7. Activ: în domeniul său și alte domenii înrudite, la curent cu tot ce se întâmplă în viața de zi cu zi, să caute în permanență informații, noi trenduri, să facă research.

8. Să scrie corect gramatical: odată ce ai ajuns într-o agenție de publicitate, nimeni nu-ți mai iartă greșelile. Nu mai ești la școală! Mă enerveză când unii scriu "iati" sau "miai" legat și fac lucrul ăsta public, fără nici o jenă. Tocmai de asta, trebuie să te gândești de două ori înainte să scrii ceva! Să scrii și să recitești informația de câte ori este nevoie!

Acestea sunt doar câteva lucruri de care un copywriter ar trebui să țină cont și le consider prioritare în formarea unui bun copywriter, dar cu siguranță, sunt mult mai multe lucruri de știut și de spus în acest sens. Îmi aduc aminte cu zâmbetul pe buze când Călin ne spunea “fără jocuri de cuvinte!”, “nu dramatiza vizualul”, “fără clișee!”, nu mai scrie așa, nu mai face așa și eram frustrată că niciodată nu fac suficient de bine. Însă, nici nu ai cum, din moment ce nu ai destulă experiență. Lucrurile astea cer timp sunt foarte multe reguli pe care trebuie să le respecți, dar cel mai important este să înveți să nu le mai faci și astfel, să te perfecționezi. Asta necesită mult timp de practică, însă eu cred și sunt convinsă că rezultatul e pe măsură! Doar prima dovadă e aici! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Disqus for Copywriteritza