26 iunie 2013

5 reclame de la Cosmote care îmi plac


Categoria serviciilor de comunicaţii este extrem de complexă, în ceea ce priveşte produsele pe care trebuie să le comunice şi publicul diferit căruia i se adresează. Fiecare serviciu are un target specific, care necesită un ton de adresare şi un canal de comunicare diferite. În acest segment, este destul de greu să vinzi, să convingi consumatorul să apeleze la un anumit tip de serviciu. Spun acest lucru din mai multe motive: consumatorul poate deţine un serviciu de comunicaţie concurent, chiar dacă îl convinge o reclamă îi este greu să schimbe reţeaua odată ce s-a obişnuit cu ea, poate majoritatea prietenilor săi utilizează aceeaşi reţea cu a sa, iar lista poate continua. Cu toate acestea, cred că este necesar să atragi atenţia consumatorilor prin canalul de comunicare specific, să alegi cu atenţie tonalitatea şi modul de adresare în funcţie de publicul căruia i te adresezi.


Concurenţa brandurilor din această categorie poate fi numărată pe degete, însă putem vorbi de o competiţie reală în privinţa abundenţei de oferte şi promoţii. Fiecare brand şi serviciu de comunicaţie încearcă să promoveze oferta cea mai ieftină, complexă sau atrăgătoare pentru a atrage cât mai mulţi abonaţi. Cred că este nevoie de creativitate şi de o bună cunoaştere a comportamentului uman.

Vreau să vă prezint 5 reclame de la Cosmote care personal îmi plac şi cred că şi-au atins scopul: acela de a atrage atenţia publicului căruia li se adresează. Ordinea lor este aleatorie.

1. "Spiriduşul"

Această reclamă porneşte de la ideea de a-i asculta mai mult pe cei din jurul tău. În ultimul timp, toţi suntem ocupaţi, grăbiţi şi timpul nostru este din ce în ce mai limitat. Spotul ne îndeamnă să încercăm să ascultăm mai mult, deoarece în acel moment înţelegem ce e cu adevărat important în viaţă. Lucrurile materiale vor fi mereu acolo, însă persoanele cele mai importante din viaţa noastră nu. Astfel, trebuie să le preţuim şi să le acordăm mai multă atenţie, pentru că din nefericire, viaţa este atât de scurtă!  Această idee creativă este accentuată prin ilustrarea unei fetiţe care aşteaptă cu nerăbdare să o sune tatăl ei. Copii sunt inocenţi şi poate cele mai sincere persoane din lume, iar adevărul lor ne surprinde de cele mai multe ori. Jocul cu zâna şi prinţesa este ilustrat de fetiţă şi mama sa, iar spiriduşul este de fapt tatăl. Piesa din fundal antrenează şi mai mult această poveste, numită "Smile" şi aparţine formaţiei Orba Squara. (au piese interesante) Reclama face parte din platforma de comunicare "Timp să ascultăm".



2. "Fluturele"

Spotul tv prezintă o situaţie cu care ne confruntăm tot mai des în ultimul timp. La fel ca şi în reclama precedentă, este accentuat faptul că nu mai avem timp şi răbdare să ascultăm. Pe o bancă, tatăl şi fiul pornesc o conversaţie de la vederea unui fluture. Acest fluture îi aminteşte tatălui o întâmplare din copilăria băiatului său, când acesta a întrebat de nenumărate ori ce este acela, iar tatăl i-a răspuns de fiecare dată că este un fluture. Aşadar, prin intermediul acestei reclame, Cosmote ne oferă o opţiune cu ajutorul căreia să găsim timpul necesar pentru a comunica cu oamenii din jurul nostru. Când am văzut prima oară această reclamă, am înghiţit în sec, pentru că m-am simţit cu musca pe căciulă. Într-o altă situaţie am reacţionat la fel ca şi tânărul din reclamă şi apoi am regretat întâmplarea. Spotul este preluat după scurtmetrajul "What is that?" şi este realizat de acelaşi regizor grec Konstantin Pilavios pentru compania greacă Cosmote.



3. "Profesoara"

Cea mai nouă reclamă de la Cosmote, care ilustrează o altă poveste. Şi mie îmi plac poveştile. O clasă de elevi îi face un cadou profesoarei de limba română de ziua ei, un mesaj al actorului Radu Beligan. Spotul ne transmite două lucruri: unii profesori sunt atât de buni în meseria lor, încât ar trebui să le fim recunoscători pentru ajutorul lor în formarea noastră intelectuală şi faptul că modul în care comunicăm cu cei din jurul nostru le poate transforma complet ziua. De aceea, "felul în care le spunem transformă cuvintele în poveşti şi n-ar trebui să avem limite în a face acest lucru." Cu ajutorul acestei reclame, Cosmote m-a convins încă o dată de capacitatea de a transmite un mesaj real către public, prin intermediul unei situaţii emoţionante.



4. "Aurora"

Acest spot porneşte de la povestea aurorei borealis spusă de un tată celor doi copii, înainte de culcare. Aparent nimic ieşit din comun, însă sfârşitul reclamei ne surprinde prin dezvăluirea faptului că tatăl respectiv se află într-un scaun cu rotile. Astfel, finalul reclamei oferă un impact emoţional puternic publicului. Cosmote mizează în continuare pe ideea creativă de poveste spusă atât prin intermediul reclamei, cât şi prin serviciile pe care le oferă: "Ascultând poveştile lumii, putem scrie propria noastră poveste." Spotul promovează noile abonamente ale brandului, alegeri variate pentru a satisface orice preferinţe. Aşadar, dacă Orange comunică situaţii comune care ne aduc cu zâmbetul pe buze şi melodii din reclame care ni se imprimă uşor în memorie, Cosmote a ales trasmiterea unor poveşti, cu ajutorul unor întâmplări reale.



5. "Stiloul"

Reclama "Stiloul" prezintă oferta platformei de business ale brandului. Ideea creativă folosită este potrivită pentru acest tip de serviciu. Spotul porneşte de la ideea că este important cu ce scrii şi pe ce scrii în întâlnirile de afaceri. Astfel, sunt analizate câteva instrumente de scris: creionul, pixul şi stiloul prin prisma a ceea ce transmit oamenilor din jur. Explicaţiile sunt redate de VO-ul (Voice Over) de sex masculin care la sfârşitul reclamei, prezintă oferta curentă a brandului pentru pachetul "business". Sloganul "Lumea noastră eşti tu" apare la finalul fiecărei reclame şi sugerează importanţa oamenilor şi modul lor de comunicare, două lucruri primordiale pentru acest brand.



Vouă care reclamă Cosmote v-a atras atenţia în mod special?

Spor la creativitate,

14 iunie 2013

Chupa Chups: brandul copilăriei


Dacă vă întoarceţi puţin în trecut, cu siguranţă vă mai aduceţi aminte de bomboanele Chupa Chups sau cogeacuri, pe care le savuram cu poftă în copilărie. Câţi dintre noi nu ne amuzam în momentul în care ne coloram limba? :) Cel puţin pentru mine, Chupa Chups a fost cu siguranţă unul dintre brandurile copilăriei mele, alături de alte produse îndrăgite.


Recent, brandul Chupa Chups a dat viaţă unui personaj, mai precis o mascotă de brand, care să evidenţieze filosofia brandului şi să inspire bună dispoziţie în jurul său. Înainte de toate, vreau să subliniez faptul că ador conceptul de mascotă, atât în viaţa mea cât şi în privinţa unui brand. Iniţial, poate fi o alegere mai grea, însă o dată ce ai făcut acest pas, prin intermediul mascotei respective, brandul prinde viaţă şi se poate transforma uşor într-un lovebrand. Cred că acestă strategie publicitară este non-agresivă şi cea mai sinceră metodă de prezentare în faţa consumatorului. Brandul a înţeles că publicul interacţionează mai uşor cu ajutorul unei mascote, care personifică brandul şi transmite un sentiment de familiaritate şi încredere. Astfel, o mascotă poate sparge acea barieră care se creează la început între brand şi public, într-un timp scurt şi să ajungă la inimile consumatorilor de toate vârstele.


Cu o tradiţie frumoasă de peste 50 de ani, brandul Chupa Chups ne prezintă cu mândrie mascota sa simpatică, pe nume Chuck. Nici nu se putea o asemănare mai potrivită între numele mascotei şi numele brandului. Filosofia de viaţă a lui Chuck este "life less serious" (tr. viaţa mai puţin serioasă), iar o bomboană Chupa Chups este exact ce avem nevoie când lucrurile sunt mult prea serioase. Indiferent de situaţia întâmpinată, până la urmă totul are o rezolvare, iar Chupa Chups este desertul rapid de care avem nevoie pentru a ne relaxa şi a ne încărca bateriile cu bună dispoziţie. Nu numai că ne îndulceşte viaţa, dar ne şi subliniază că viaţa nu trebuie să fie mereu serioasă. Trebuie să recunoaştem că avem nevoie în permanenţă de momente şi persoane care să ne aducă zâmbetul pe buze, iar pentru Chuck acest lucru este floarea la ureche. Chiar dacă aparent nu mai suntem copii, în sufletul nostru mereu vom fi, iar bomboana Chupa Chups ne va reaminti de acest lucru de fiecare dată.

Pe lângă surpriza de a ne prezenta unul dintre cele mai simpatice personaje existente, brandul ne întâmpină şi cu un concurs în mediul online. Tot ce trebuie să faceţi este să intraţi pe site-ul http://www.chupachups.ro şi să învârtiţi de roata norocoasă. În urma punctelor primite, acestea pot fi transformate în premii colorate oferite de către Chupa Chups. Despre ce este vorba, puteţi descoperi în afişul de mai jos.


Concursul poate fi jucat de oricine, iar participarea nu este condiţionată de cumpărarea vreunui produs, cum am observat la alte concursuri ale brandurilor. Cei care urmăresc brandurile în social media ştiu despre ce vorbesc. Astfel, creditul contului este alimentat zilnic pentru oricine, iar pentru cei care doresc să strângă cât mai multe puncte de-a lungul unei singure zile, pot cumpăra la alegere bomboane şi să înscrie codul pe de ambalaj.

Vă recomand să intraţi şi pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/ChupaChupsRomaniaOficial, pentru a face cunoştinţă cu simpaticul Chuck şi a vă înveseli ziua împreună cu el. De asemenea, veţi fi la curent cu toate surprizele pe care brandul ni le va pregăti şi în viitorul apropiat. Eu zic să nu mai staţi pe gânduri şi să învârtiţi roata norocoasă de pe site-ul Chupa Chups

Ce părere aveţi de mascota Chuck? Dar de concursul organizat? Abia aştept să-mi spuneţi părerea voastră şi sper să câştigaţi măcar unul dintre premiile oferite. Mult succes!



sursa poze: Facebook Chupa Chups



Spor la creativitate,

3 iunie 2013

O campanie socială dedicată şoferiţelor


Am scris pe blog în nenumărate rânduri despre campaniile sociale, în special cele legate de atenţia de care trebuie să dăm dovadă la volan. Îmi plac campaniile sociale, datorită faptului că pledează pentru o cauză socială reală, care implică în acest caz viaţa umană. Fie că este vorba de a nu scrie texte la volan, grija sporită pe care trebuie să o avem pe timp de noapte sau alte situaţii, atenţia la volan ar trebui să fie in permanenţă menţinută la un grad ridicat. Indiferent de subiect, ce ar mai fi nou de spus şoferilor pentru a le atrage atenţia? Ce ar mai putea fi implementat pentru a le mări atenţia şi a-i pune pe gânduri?

De data aceasta, campania se adresează publicului feminin atât de controversat când vine vorba de a conduce o maşină. Ştim cu toţii atracţia femeilor pentru cosmetică, iar aceasta nu este neglijată nici măcar la volan. De ce nu ai face asta când aştepţi la semafor? Însă, multe femei aleg să se machieze atunci când conduc, lucru care pune în pericol atât viaţa lor, cât şi a celorlaţi participanţi la trafic. Este un nou semnal de alarmă, însă dedicat şoferiţelor, deoarece poate duce la neatenţie în timpul condusului. Şi atunci, cum să le spui şoferiţelor că este periculos să se machieze la volan? Cum le-ai putea atrage atenţia, într-un mod creativ?


Agenţia de publicitate Publicis impreună cu brandul MINI Cooper din Mexic (love it!) au realizat campania "Don't make up and drive". Pornind de la ideea că există un loc anume pentru orice, campania s-a desfăşurat în unul din locurile cele mai frecventate de femei: baia publică. Astfel, dispozitivele pentru săpun au fost înlocuite cu airbag-uri care pur şi simplu explodau la un moment dat. Surpriza din toaletele publice a stârnit aşadar reacţii pe măsură. Intenţia a fost de a conştientiza populaţia feminină că o mică neatenţie poate fi fatală. Aşa că de ce ai face acest lucru, când există alte locuri şi momente pentru a-ţi reîmprospăta machiajul? 


MINI nu este singurul care doreşte să atragă atenţia şoferiţelor privind condusul prudent, VW fiind un alt brand care a lansat în trecut o campanie privind neatenţia femeilor la volan.

Ce părere aveţi de această campanie? Credeţi că mesajul va fi urmat de domnişoarele şi doamnele care conduc?

Spor la creativitate,

Disqus for Copywriteritza